Pop-up bijeenkomst Remisepark: informeren én inspireren

5 september 2024

De pop-up bijeenkomst in het Remisepark in Lichtenvoorde begon wat koud en vochtig. Maar uiteindelijk, toen de rondleidingen begonnen, brak de zon door. Als om te onderstrepen dat het inmiddels goed toeven is in dit stukje totaal vernieuwd stedelijk groen.

Informatie en inspiratie over een uniek groenproject. Dat wilde De Groene Ruyt de deelnemers aan de bijeenkomst van donderdag 5 september meegeven. In totaal kwamen er circa er 40 mensen uit de verschillende Achterhoekse gemeenten op af. Variërend van wethouders, beleidsmedewerkers en adviseurs tot uitvoerende diensten en hoveniersbedrijven.

Bij aanvang kregen zij van Dyon Temming meer te horen over de achtergronden van het project én over De Groene Ruyt, toch een betrekkelijk nieuwe speler op de markt van de stedelijke groenvoorziening. Arjan Spaargaren  van opdrachtgevende gemeente Oost-Gelre (rechts op de foto hierboven) wees er op dat de kwaliteit van het uiteindelijk opgeleverde project daar niet onder lijden heeft gehad. Integendeel: Oost-Gelre is zeer tevreden over het bereikte resultaat.

Betrokkenheid

Spaargaren wees in dat verband onder andere op de grote betrokkenheid van omwonenden bij het ontwerp, de aanleg én het beheer van het park. Maar ook op de impuls voor de biodiversiteit en de kwaliteit van het groen in dit stukje stad. En zeker ook op de bijzondere aspecten van het waterbeheersysteem, waarin lokaal behoud van hemelwater centraal staat.

Wout Tuinte benadrukte namens hoofdaannemer Dusseldorp op zijn beurt het belang van een goede samenwerking en korte lijnen tussen alle betrokken partijen. Want dat is van grote invloed geweest op het bereikte resultaat. Hij ontkende niet dat het voor alle betrokken partijen een leerzame ervaring was geweest, maar kondigde nu al aan deze aanpak waar mogelijk in toekomstige projecten ook te zullen hanteren.

Rondleiding

Daarna was het tijd voor een rondleiding door het park in twee groepen. De ene groep kreeg een toelichting op de ervaringen met de aanleg en het beheer van het Remisepark, ook in relatie tot biodiversiteit en natuurinclusiviteit. De andere groep werd geïnformeerd over een groot aantal bijzondere aspecten in het ontwerp. Dr. Frits Ruyten sprak bij die gelegenheid zijn enthousiasme uit over de wijze waarop de Integrale Beplantingsmethode Ruyten daarin een plek heeft gekregen.

Dankzij de mooie verhalen van de rondleiders maar ook de belangstellende én kritische vragen van de aanwezigen werd het zoals gehoopt een even informatieve als inspirerende bijeenkomst. Dat bleek ook wel uit de positieve reacties van de deelnemers bij terugkomst. Voorzien van een ‘goodie bag’ met aanvullende informatie, lokaal geproduceerde honing en een appel uit het Demobos van De Groene Ruyt verliet iedereen dan ook tevreden het park.

De Groene Ruyt wil iedereen hartelijk danken voor zijn of haar deelname dan wel bijdrage. Met name ook dank aan onze partners die mede de rondleidingen hebben verzorgd. Naast Arjan Spaargaren en Wout Tuinte waren dat Frits Ruyten, Marten Lageschaar & Sipke Terpstra, Willem Zandbergen, Ronald Paul en Thomas & Johan Oonk.

We hopen in de toekomst nog veel van dit soort bijeenkomsten te kunnen houden!

De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Martine Siemens.

 

Projectinformatie

Op onze projectenpagina vind je meer informatie over het Remisepark in Lichtenvoorde en onze andere projecten.

En bekijk vooral ook eens de video die de gemeente Oost-Gerle erover maakte. Daarin geeft onder andere ontwerper Dyon Temming van De Groene Ruyt uitleg over het waterbeheer in het park.