Educatieve app leert kinderen spelenderwijs meer over het Remisepark

7 juni 2024

Kinderen hebben in het ontwerp van het Remisepark in Lichtenvoorde (gemeente Oost-Gelre) een belangrijke rol gespeeld. Het moest een plek worden waar niet alleen voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen het nodige te beleven zou zijn. De natuur in de eigen omgeving als avontuurlijke speelplaats, waar de jeugd naar hartenlust kan ravotten en op ontdekkingstocht kan gaan. Waar ze bovendien vrijelijk bloemen in de pluktuin en vruchten van eetbare planten in het park kan plukken.

Daar is sinds deze week een educatief element aan toegevoegd. De gemeente Oost Gelre lanceerde afgelopen donderdag een nieuwe, educatieve Spoorzoeker-App. Deze is op initiatief van de gemeente ontwikkeld door Lokalen in Lichtenvoorde: Rogier Olijslager (design), Daaf Bleumink en Sjoerd Stottelaar (technische realisatie). De app werd officieel in werking gesteld door burgemeester Annette Bronsvoort van Oost-Gelre en een aantal buurtkinderen.

Met de app kunnen kinderen in het Remisepark op zoek naar Databeestjes, waarvan er 10 in het park verstopt zijn. Bij elk databeestje hoort een vraag, waarmee punten zijn te verdienen. Het doel is om kinderen spelenderwijs iets bij te brengen over bijvoorbeeld planten, dieren, het weer en het klimaat, maar ook over de historie van het park.

Foto’s: Rick Mellink Video en Fotografie

 

Ruimtelijke adaptatie

Het Remisepark is een voorbeeld van hoe de openbare ruimte is in te richten met oog voor hittebestrijding, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Dit heeft Dyon Temming namens De Groene Ruyt in het ontwerp concreet invulling gegeven. Dat gebeurde met actieve betrokkenheid van de bewoners uit de naaste omgeving van het park. Het resultaat wordt alom gewaardeerd. De inrichting voldoet zelfs aan de hoge eisen van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA).

De gemeente Oost-Gelre verklaart trots te zijn op het park en hoe het tot stand is gekomen. Inmiddels zijn al diverse groepen uit verschillende delen van het land in het park rondgeleid om om ervaringen te delen en te inspireren. Op donderdag 5 september houdt ook De Groene Ruyt zelf een bijeenkomst over de diverse kwaliteiten van het project.

Meer weten? Bekijk hier de vooraankondiging.
Wil je zelf op ontdekkingstocht? Klik dan hier. Let op: alleen te gebruiken op mobiel.