Planten plaatsen in de wal

Geluidswal getransformeerd tot verticale insectentuin

29 april 2022

De nieuwe geluidswal bij De Dorpsakker in Winterswijk is op zichzelf al een bijzonder bouwwerk. Maar dankzij de inspanningen van de mensen van De Groene Ruyt is er ook echt iets speciaals van gemaakt. Met 12.000 planten, grassen , heesters, eetbare keukenkruiden en zacht fruit is een verticale insectentuin gerealiseerd, waar ook voor mensen het nodige te genieten valt.

De geluidswal, in opdracht van Arrisveld bv gebouwd door Hiddink Grondwerken, is geheel vervaardigd van gerecycled plastic en heeft een lengte van 165 meter en is 5 meter hoog. De elementen zijn modulair opgebouwd, waardoor de wal op enig moment weer gedemonteerd zou kunnen. Het is daarmee een volledig circulair object.

Oswald Hovenier en Het Buitenburo, partners in De Groene Ruyt, hebben er vervolgens ook een mooi groen object van gemaakt. In de met grond gevulde vakken zijn in amper twee weken tijd 12.000 planten, grassen , heesters, eetbare keukenkruiden en zacht fruit geplant.

De aanplant bestaat voor 70% uit inheemse vaste planten grassen en heesters, voor 20% uit planten die zorgen voor winterbeeld en bloeikleur. Circa 10% tot slot betreft eetbare keukenkruiden en zacht fruit. De beplanting is geleverd door Lageschaar en Rendering, waarvan de laatste ook partner is in De Groene Ruyt.

De beplanting draagt bij aan het unieke karakter van de geluidswal, omdat deze nu niet alleen circulair is, maar ook bijdraagt aan biodiversiteit. Eenmaal volgroeid en in bloei zal de wal daarnaast een veelheid aan kleuren laten zien. Een groene eyecatcher, die mensen én het insectenleven in de buurt ook nog eens heel wat smakelijks te bieden heeft.