Berm N304 – Apeldoorn vergroend

31 maart 2021

In opdracht van de provincie Gelderland heeft De Groene Ruyt het plan ontwikkeld voor de vergroening van bijna anderhalve kilometer middenberm van de N304 bij Apeldoorn. De middenbermen van onze provinciale wegen kunnen een stuk aantrekkelijker worden vergroend. Die gedachte heeft aan de basis gestaan van het ontwerp van een stuk middenberm in de N304 bij Apeldoorn.

Het ontwerp is gemaakt door Rendering, partner in De Groene Ruyt, in samenwerking met
groenvoorziener Eijkelboom te Apeldoorn, die ook de uitvoering van het project op zich heeft genomen.

Het werk omvat enerzijds een ingrijpende grondverbetering – op basis van een bodemanalyse – met een op maat gemaakt mengsel over de volledige oppervlakte van het project. Daarnaast is de middenberm over een afstand van 1,4 km voorzien van gemengde beplanting, die grotendeels aansluit bij de omgeving. Hierbij is een keuze gemaakt voor grote maten plantmateriaal, waardoor er direct een aantrekkelijk beeld kon worden opgeleverd.

Het resultaat is enthousiast ontvangen, zowel door de opdrachtgever als door weggebruikers en omwonenden.