Klinkenbelt wordt vriendelijk bos

28 maart 2021

Opdrachtgever Landgoed de Klinkenbelt nsw BV vroeg om een ‘vriendelijk bos’. Dat leidde tot de keuze voor beplanting die de nieuwsgierigheid prikkelt. Het bos valt niet in één oogopslag te overzien, maar biedt achter elke bocht een nieuwe verrassing, een ander uitzicht of een bijzondere plek.

Een vriendelijk bos is niet alleen verrassend, maar biedt daarnaast een kruidenrijke ondergroei met bloemen. Het biedt tijdens de wandeling af en toe ook nog wat te snoepen, in de vorm van zacht fruit, een fris blaadje of wat noten. En een vriendelijk bos biedt variatie in beeld en beleving maar ook in licht en donker.

in dit project staan de bomen niet overal zo dicht op elkaar dat het zonlicht de bodem niet bereikt. Ze zijn daarentegen in groepen geplaatst. Zo ontstaat de afwisseling tussen schaduwrijke ‘kathedralen’ en zonovergoten open plekken. In een vriendelijk bos is het geluid te horen van vogels, en zijn de natuurlijke processen zichtbaar en te beleven. In een vriendelijk bos krijgt iedere boom de ruimte haar levenscyclus te volmaken.

Het vriendelijk bos biedt ruimte voor insecten en dieren en mag er spontaan vegetatie ontstaan. Een bos dat gebruikt wordt, laat de sporen zien van de gebruiker, wildwissels van de reeën, paden van de mens. Diversiteit is het hoofdthema voor de soortkeuze in de beplanting, want juist verscheidenheid zorgt voor een veerkrachtig bos. De voorkeur gaat uit naar planten van inheemse herkomst, omdat deze een belangrijke rol spelen in de ecologische processen en dus de biodiversiteit in het gebied stimuleren.

Daarnaast is gekozen voor beplanting met een hoge droogtetolerantie. Ook wordt in beperkte mate gebruik gemaakt van soorten uit andere klimaatzones, waarvan verwacht mag worden dat deze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de klimatologische veerkracht van het bos.