Landbouw herontdekt de boom

Datum

De bomen keren terug in de landbouw, kopt een artikel in de Volkskrant vandaag. Verslaggever Mac van Dinther behandelt hierin het opkomen van agroforestry. Dit is boslandbouw, waarbij landbouw wordt bedreven in combinatie met bomen.

Het gebeurt nog nauwelijks in Nederland, maar dat gaat snel veranderen, zo blijkt uit het artikel. In haar recente Bossenstrategie heeft minister Carola Schouten van Landbouw immers plannen opgenomen om de komende tien jaar zevenduizend hectare boslandbouw te realiseren. Op termijn moet dat zelfs 25 duizend hectare worden.

Piet Rombouts, projectleider van de agroforestry-netwerken Brabant en Gelderland, spreekt in het artikel dan ook van een kentering. Hij merkt dat steeds meer boeren serieus overwegen om weer bomen aan te planten. De voordelen van boslandbouw zijn dan ook evident, zegt Rombouts. Bomen slaan niet alleen CO2 op, ze geven beschutting, houden water vast en verbeteren de bodemvruchtbaarheid doordat ze met hun wortels bij voedingsstoffen dieper in de grond kunnen komen. En als het goed is, leveren ze nog wat op ook. “De boom kan niet gemist worden in de landbouw.”

Klik hier voor het artikel in de Volkskrant.

Andere
berichten